Taş değirmende öğütülmüş organik tam siyez unundan evde ekşi maya yapımı
2019 yılının başından beri kesintisiz olarak devam ettirdiğim siyez ekşi mayam ile her sabah 1 dilim %100 siyez ekmeği tüketiyoruz. Bazen kalıpta bazen kalıpsız pişiriyorum. Eğer temkinli ilerlemek istiyorsanız kalıpta pişirme ile başlayabilirsiniz ama önce ekşi mayayı yapmayı öğrendikten sonra..
Ekşi maya sadece ekmek demek değil, fermente edilmiş bağırsak dostu bir besin kaynağı demektir!-Duygu Soydan
Siyez buğdayını ilk duyduğum zaman 2015 yılıydı. Çocuğum için ek gıdaya nasıl başlamalıyım diye araştırırken karşılaştım. Ekşi maya nedir hiç bilmiyor ve okuduğum sayılı bir kaç blog yazısında da ne yazdığını hiç anlamıyordum. Ekşi maya, yaş maya, instant maya.. Kafam karmakarışıktı. Sonunda bu çığlığıma hazine bulmuş gibi sevindiğim Mayaköy firmasının buğday unundan yapılan ekşi mayasını sipariş ederek başladım. Mayayı buğday unu dışında bir un çeşidi ile yapamayacağım okudum her yerde, bende denilen gibi buğday unu ile besledim. Gerçi nasıl besleyeceğimi bile bilmiyordum ama sağ olsunlar kavanozun üzerine yazmışlar da onu da anlamadım. :) Hiç alakam olmayan konulardı.
Mayayı beslerken organik buğday unu kullandım. Ekmek yaparken organik siyez unu kullandım. Tabi ona ekmek denirse.:)
O ekmekleri yapmak benim için tam bir kabustu. Ama öğrenmek ve kendimi geliştirmek için hiç bir engelim yoktu. Denemelere hep devam ettim. Çocuğuma ilk ekmeğini siyez ekmeği olarak vermenin gönül rahatlığı ile yoluma devam ettim.
Daha sonra mayayı devam ettiremediğim için tekrar sipariş vermek durumunda kaldım. Gördüm ki bu yüzyılın sorun çözücüsü "sürdürülebilirlik" doğanın kalbinde zaten var. İkinci denemem de de sürdürülebilirliği yakalayamadığım için ekmek yapma serüvenime bir kaç ay ara verdim.
Bu süreçte ekmek yerine konabilecek alternatifler kimi zaman buldum kimi zaman bulamadım ama hücrelerimiz şanslıydı ki uzun yıllardır kahvaltı da gerçek anlamda 1 dilim harici tahıl tüketmiyorduk. Çorbalar da, yemekler de ki tahıl tüketimimizi oldukça kısıtlamıştık.
İkinci çocuğumun da doğumuyla kendime inancım tam bir şekilde kendi mayamı yapmak için yola koyuldum. İlk denemem başarısız oldu ama ikinci de %100 siyez ekşi mayamı sıfırdan kendim yaptım.
Gördüm ki DOĞA bir mucize. Sadece su ve un kullanarak uygun ısı ve nem koşullarında bağırsak bakterilerimizin %85'ini oluşturan yararlı bakterilerin üremesine görmeden tanık oluyorsunuz.
Hikayesine bu kadar önem verdiğim bu gördüğünüz maya benim 3 sene önce %100 siyez unundan yaptığım sevimli bakteriler içeren atalık ekşi mayam.
İnsan, DOĞAnın gücünden yararlanıp hiç bir katkı eklemeden sadece su ve unu karıştırıp sıfırdan maya yapınca değişik bir şekilde sahipleniyor haliyle.
Bu konulara ilgisi olmayanlar için manyakça gelebilir anlıyorum. Bende mutfağa bu denli ilgili olmadan önce yapanları görünce çok demode kim uğraşacak bununla derdim.
Ama o lezzetini, sağlıklı olma halini daha iyiye taşıma arzusunu yaşadıkça ve el emeği üretimin kıymetli hissini yaşadıktan sonra insanın her şeyi kendi yapası geliyor.
İnternette yazılan ekşi maya tariflerinin bir çoğunda 3-4 günde elde edileceği yazar ancak atalık tohumdan, katkısız, koruyucusuz olunca işler bu şekilde ilerlemiyor. DOĞA size sağlığınızı daha iyiye taşımayı hedeflerken en büyük destekçiniz olacak sabrı da öğretiyor. Yaklaşık 3 haftada ekmek yapımında kullanabileceğim mayamı elde etmiştim.
Evet sağlığımı daha iyi bir hale taşımak istiyorum ama gerçekten uğraşacak vaktim yok, denemek istemiyorum hazırını almak istiyorum derseniz buradan sipariş verebilirsiniz.
Yok ben denemek istiyorum derseniz tarife buyurun.
Atalık undan nesiller boyu devam edecek bir gelenek:
%100 Siyez Ekşi Mayası
Malzemeler
Maya yapımına başlarken ihtiyacınız olan en önemli şeyin pozitif enerjiniz olduğunu unutmayın.
Organik Tam Siyez Unu
İçme Suyu
Uygun nem ve oda sıcaklığı
Mutfak Havlusu
Plastik içermeyen poşet
Saat
Dar ağızlı ama uzun kavanoz
Normal ağızlı ve uzun kavanoz
Sabır:)
Nasıl Yapılır?
Talimatlar daima kısa ve öz olmalıdır.
Mayalama yapacağınız kavanozu su ya da buharda 20 dk steril edin.
Maya Hazırlama
1.GÜN
100 gr kabuğu alınmamış tam siyez ununa 100 ml el yakmayacak sıcaklıkta içme suyu ekleyip buharda/sıcak su da 20 dk steril edilmiş dar bir kavanozda steril edilmiş tahta bir kaşıkla karıştırın.
Kavanozun kapağını kapatmayın ama bir mutfak bezi ile örtüp temiz bir poşete geçirin.
Bu haliyle bir polara sarın ve 24 saat rüzgar almayan ılık bir ortamda bekletin. Direkt olarak kalorifer üzeri gibi yerlere koymayın. Odanın sıcak bir yeri ideal bir ortamdır.
2.GÜN
Ertesi gün aynı saatte 50 gr tam siyez unu ve 60-70 gr su ekleyin.
Karışımın kıvamı ne çok sulu ne çok katı olmamalıdır. Kaşığa gelecek ama kaşıktan akmayacak kıvamda olmalıdır. Macun gibi bir kıvam denebilir.
3.-7.GÜN
İlk 1 hafta bakterilerin oluşması için hep aynı saatte beslemek çok önemlidir.
7.-21.GÜN
İlk 1 haftadan sonra 2 günde bir 50 gr un+60-70 gr su ekleyerek beslemeye devam edin.
Her besleme mayayı kuvvetlendirecek ve miktarını arttıracaktır.
Unutmayın!
Her besleme de 1.GÜN de bahsedilen saklama koşulları sağlanmalıdır. Bu şekilde 21 gün sonunda elde edeceğiniz maya sizin bundan sonra nesiller boyu sürdürebileceğiniz ANA mayanız olacaktır. Her ekmek yapımında bu ANA mayadan 1 yemek kaşığı kadar (50 gr) alıp (baz olacak) üzerine taze un ve su ekleyerek TAZE ekşi mayanızı yapacak ve ekmeğinizi de bu TAZE ekşi mayayı kullanacaksınız.
Hiç bir zaman ANA mayanızın bir miktar alıp TAZE ekşi maya oluşturmadan ekmek yapımında kullanmayın. Hem bakterilerin yararlı olması açısından tazelenmesi hem de ekmeğinizin lezzetinin kaybolmaması için önemlidir.
Gelenekselleşmeye Doğru..
Her ekmek yapımında ANA mayanızdan bir miktar alıp TAZE maya yapmak için kullanacağınız için haliyle toplam miktarı bir kaç kullanım sonrası azalacaktır. Benim tavsiyem ve kullanım şeklim ANA mayamın miktarı yarı yarıya azaldığında ANA mayayı da tekrar besleyerek çoğaltmak oluyor.
Ninesinden yadigar ekşi maya sahibi bir nesil neden olmasın?
Σχόλια